Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi iş birliğiyle “Doğumunun 580. Yılı Münasebetiyle Türk Dilinin Büyük Mektebi Ali Şîr Nevâyî Paneli ve Fahri Doktora Tevcih Töreni” gerçekleştirildi. Düzenlenen törende, Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Senatosu kararıyla Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Shuhrat SIROJIDDINOV tarafından Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin’e çevrimiçi olarak Fahri Doktora Belgesi tevcih edildi.
Covid 19 salgını sebebiyle yüz yüze gerçekleştirilemeyen törende Fahri Doktora Belgesi, Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf TEKİN’e ulaştırılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri’ne teslim edildi ve Özbek Kaftanı giydirildi. Çevrimiçi düzenlenen açılış programına, Rektör Prof. Dr. Yusuf TEKİN ile Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya ER, Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer AGZAMHODJAYEV, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal ÇAKICI, Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Shuhrat SIROJIDDINOV ve Ali Şir Nevayi Devlet Edebiyat Müzesi Müdürü Prof. Dr. Jabbor ESHONQUL katılarak birer konuşma yaptılar.
“Kendi kültürel mirasımıza sahip çıkmazsak, değerlerimiz ikinci plana atılacaktır”
Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. TEKİN, böyle bir etkinliğin içerisinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahsına tevcih edilen Fahri Doktora Belgesi’nden mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Yusuf TEKİN, “Bu doktora unvanı benim için çok değerli bir unvan oldu. İnşallah bundan sonra da bu unvanın gereklerini yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için çalışmaya devam ederiz. Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Şiir ve sanat dünyamızın önemli üstatlarından biri ve iki ülkenin ortak değerlerinden olan Ali Şîr Nevâyî’nin 15. Yüzyıl’ın ikinci yarısında Türkistan’ın Horasan bölgesinde hüküm süren Sultan Hüseyin Baykara’nın yakın arkadaşı ve en güvendiği devlet adamı olarak bu coğrafyanın kültür hayatında büyük rol oynadığını belirten Rektör TEKİN, Ali Şîr Nevâyî’nin farklı tür ve konularda eserler vererek döneminin bilimlerine hâkimiyetini gösteren çok kültürlü bir şahsiyet olduğunun altını çizdi. Ali Şîr Nevâyî’nin sözlerinden örnekler veren Rektör TEKİN, Nevâyî’nin adaleti, dürüstlüğü ve doğruluğu tavsiye ettiğini vurguladı. Ali Şîr Nevâyî’nin muasırı olarak görülen, siyaset bilimi derslerinde okutulan Batılı düşünürlerin insan doğasını tasvir eden eserlerinde, insan doğasının tamamen negatif yönlerini öne çıkardığını ifade eden Rektör TEKİN, sözlerine şöyle devam etti: “İnsan doğasını kötü olarak tanımlayan ve tamamen çıkar üzerine kurgulanan bir dünyadan bahseden muasırı siyasetçilere, siyasetname yazarlarına nazire yaparcasına insanın doğasını pozitif ve diğerkâmlık üzerine kurgulayan bir sanat ve siyaset adamından bahsediyoruz. Bizler kendi entelektüel birikimimize, kültürel mirasımıza sahip çıkmazsak, egemen literatür Batı literatürü olacak ve bizim değerlerimiz ikinci plana atılacaktır. O yüzden sosyal bilimler ağırlıklı bir Üniversite olarak, Türk dünyası ve Türk dünyasının birikimleri üzerine çalışmayı kendisine hedef alan bir üniversite olarak, biz Ali Şîr Nevâyî gibi değerlerimizin hak ettiği değeri görmesi için üstümüze düşeni yapmak arzusundayız”.
“Türkçe’nin önemine yüzyıllar öncesinden dikkat çeken Ali Şir Nevayi’dir”
“Başta Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi olmak üzere, bu imkânı sağlayanlara teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya ER de, Ali Şîr Nevâyî’nin eserlerinin sadece Türkistan’da değil, Azerbaycan’da ve Anadolu’da da zevkle ve hayranlıkla okunduğunu dile getirdi. Ali Şîr Nevâyî’yi Osmanlı şairlerinin üstad tanıdıklarını belirten Büyükelçi ER, İmparatorluğun Budin’den Basra’ya kadar bütün büyük merkezlerinde onun eserlerinin daima okunup taklit edildiğini söyledi. Nevâyî dili denen Çağatayca’nın üzerinde yükselen Özbekçe’nin bugün de ortaya konan eserlerde bütün güzelliğiyle kendini gösterdiğini vurgulayan Büyükelçi ER, “Müşterek dilimizin, Türkçe’nin önemine yüzyıllar öncesinden dikkat çeken Ali Şîr Nevâyî’dir. Buraya gelmemizin sebebi olan bu değerli etkinliğin Ali Şîr Nevâyî’nin ruhunun bir kez daha şad olmasına vesile olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Ali Şîr Nevâyî Uluslararası Ödülü’nün tesis edilmesiyle ilgili çalışmalar başladı”
Ali Şîr Nevâyî’yi nitelerken “Söz mülkünün sultanı” denildiğini dile getiren Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer AGZAMHODJAYEV, Türk konseyi çerçevesinde Özbekistan Cumhuriyeti’nin girişimleriyle Ali Şîr Nevâyî Uluslararası Ödülü’nün tesis edilmesiyle ilgili çalışmaların başladığını duyurdu. Büyükelçi AGZAMHODJAYEV, “Kıymetli Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörümüze takdim edilecek Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Fahri Doktorluğu’nun hayırlı vesile olmasını temenni ederim” dedi.
“TÜRKSOY Özbekistan kitabı yayımladık”
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal ÇAKICI ise “TÜRKSOY Özbekistan kitabını 2020 yılı Eylül ayında yayımladık ve Özbekistan’ın Bağımsızlık Günü’ne ithaf ettik. TÜRKSOY, Türk dünyasında iz bırakmış insanları hatırlatmak amacıyla TÜRKSOY ajandası ve takvimini hazırlıyor. Bu yıl Ali Şîr Nevâyî’ye yer verdik. Ali Şîr Nevâyî, ismi bütün Türk edebiyatına mal olmuş bir büyüğümüzdür. Türkçe’nin imkânlarını fark eden Ali Şîr Nevâyî, birçok sanatçı tarafından örnek alınmış ve üstad olarak kabul edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“Halklar arasındaki ilişkileri geliştiren değerli hocalarımızı ödüllendiririz”
Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Shuhrat SIROJIDDINOV, “Özbeklerde bir gelenek var. Böyle büyük oturumlarda, millete hizmet eden, halklar arasındaki ilişkileri geliştiren değerli hocalarımıza kaftan giydirip, onlara mükafat verip ödüllendiririz. Bugün de Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Senatosu tarafından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf TEKİN hocamıza Ali Şîr Nevâyî Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyatı Üniversitesi Fahri Doktoru unvanının verilmesine karar verildi” diye konuştu.