Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PIKTES) “Halk Oyunları Ekipleri ve Türk Halk Müziği Toplulukları Sosyal Uyum Gösterisi” programına katıldı.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Bakan Tekin, Balıkesir’de yaşanan patlama nedeniyle öğrencilerin sergileyecekleri halk oyunları gösterisini ertelediklerini belirterek, patlamada hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinin raporuna göre, dünya genelinde gerek siyasi gerekse başka tür sebeplerle yurdundan ayrılmak, vatanlarını terk etmek zorunda kalan yaklaşık 120 milyon insanın olduğunu bildiren Tekin, “Dünyada yaşayan yaklaşık her 70 kişiden biri; yerinden, yurdundan, vatanından uzak kalmış durumda.” dedi.
Eğitimin, kültürlerin aktarıldığı önemli kanallardan biri olduğunu söyleyen Bakan Tekin, eğitim sistemlerinin ve mekanizmalarının üstlenmesi gereken rollere değinerek şunları kaydetti:
“Bunlardan biri, dünyada savaşların, zulümlerin, soykırımların olmadığı bir düzen kurulması için eğitim öğretim mekanizmalarımızın içine dünya barışını, insan haklarını, temel hak ve hürriyetlerini mutlaka koymamız lazım. Mutlaka ama mutlaka temel hak ve hürriyetlere ve başkalarının haklarına saygı duyan, demokrasiyi içselleştirmiş, dünya barışı için mücadele eden bir kuşak yetiştirmek durumundayız.
Eğer bunu başaramazsak -dünyada, şu an içinde yaşadığımız ortamda olduğu gibi 120 milyon yerinden- yurdundan edilmiş insan varsa eğer- dünyanın geriye kalan nüfusunun bu 120 milyona literatürümüzdeki karşılığıyla ensarlık yapması gerekiyor. Ev sahipliği yapması gerekiyor. Onları kardeşlik hukukuyla koruması, sahiplenmesi ve insanın misafirperverliğini göstermesi gerekiyor.”
“Yaklaşık 4 milyonun üzerinde misafirimiz oldu”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin odağında insana, temel hak ve hürriyetlere saygı, barış ve insan haklarını korumak üzerine bir felsefe olduğunu belirten Bakan Tekin, salonda bulunan öğretmenlere Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne sahip çıktıkları için teşekkür etti.
Bakan Tekin, şöyle konuştu: “Yaklaşık 13 yıldır, Türkiye’de Suriyelilerin çoğunlukta olduğu, Türk vatandaşlarına Allah ensarlık yapma imkânı verdi. Biz kardeşlerimize bu anlamda ensarlık yaptık. Yaklaşık 4 milyonun üzerinde misafirimiz oldu. Gücümüz yettiğince literatürümüzdeki ensar hukukuna riayet eden bir biçimde ev sahipliği yapmaya çaba sarf ettik. Bu yolculuğumuzda 2015 yılından itibaren Avrupa Birliği de bugün bizi bir araya toplayan PIKTES projesiyle destek oldu. Bu anlamda dünya barışını korumak isteyen, dünya barışının korunmasına katkı vermek isteyen, dünyada insan haklarının kurulmasına katkı vermek isteyen herkese teşekkür ediyoruz.”
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen proje kapsamında, sosyal uyum başlığıyla misafirlerin kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri ve içinde yaşadıkları ortama adapte olabilmeleri için belirli projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Tekin, dünyaya barış ve demokrasi pazarlamaya çalışan ülkelerin baskı ve zulümlerle ülkesini terk etmek zorunda kalan insanlara kapılarını kapattığını söyledi.
Bakan Tekin, “Bu süreçte bütün bu eleştirilere göğüs geren ve ‘Kim ne derse desin biz ensarlığımızı göstermek zorundayız.’ diyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz teşekkür ediyorum. Bu tür liderlik örnekleri yaygınlaştıkça, dünya barışı da dünyada insan hakları da daha sağlıklı bir mekanizmayla korunmuş olacak.” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Bakan Yusuf Tekin, proje kapsamında düzenlenen Sosyal Uyum Gösterisi’nde dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.