Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Polis Akademisi Başkanlığınca, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki Göç ve Sınır Güvenliği Merkezi (GÖÇMER) koordinesinde düzenlenen “1. Uluslararası Göç ve Güvenlik Konferansı“na katıldı.
Antalya Belek´teki bir otelde düzenlenen konferansta konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Suriyeli öğrencilere yönelik 4 mekanizma ile eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Suriye müfredatına göre eğitim yürütülen geçici eğitim merkezleri olduğunu anlatan Tekin, Türk öğrencilerle aynı sınıfta kontenjanlar açarak, bu kontenjanları Suriyeli çocuklarla paylaşmaya başladıklarına değindi. Türkiye´de gönüllü kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin 30 bin civarında eğittiği öğrenci olduğuna dikkati çeken Tekin, “Yaklaşık 509 bin öğrenci, eğitim alıyor. Bu rakam çok önemli. 509 bin kişiyi eğitiyoruz, 900 bin kişi içerisinde. Ülkemizdeki 900 bine yakın öğrenciden yaklaşık yüzde 57,4´ünü eğitim öğretim sürecine dahil etmiş durumdayız. Finlandiya´daki öğrenci sayısı kadar Suriyeli´yi biz ayrıca eğitim sistemimize dahil etmiş durumdayız.” diye konuştu.
Geçici eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapan 12 bin 630 Suriye vatandaşı olduğunu belirten Tekin, kamp dışındakilere 900 lira, kamp içindekilere 600 lira ödediklerini ve aralık ayından itibaren bin 300 lira civarında ödeyeceklerini kaydetti. Tekin, şöyle devam etti: “İlave olarak kendi okullarımızdaki süreçle ilgili yine bu yıl Suriyeli vatandaşlar içerisinden 19 bin 200 öğretmen adayını hizmet içi eğitim sürecine dahil edip, Suriyeli çocukların eğitiminde kendilerinin hizmetlerinden faydalanmayı tercih ettik. Aynı rakamlar yükseköğretimde de söz konusu. Kendi ülkesinin müfredatına göre ortaöğretimi tamamlayıp yükseköğretime geçmek isteyen çocuklardan herhangi geçerli bir belge ibra eden arkadaşlar, üniversitelerimizin kendilerine tayin ettiği kontenjanlardan faydalanarak, sınavsız bir biçimde üniversitelere kayıt yaptırdılar.”
Suriyeli çocuklar için özellikle 2014 yılından itibaren çok hızlı bir karar alma mekanizması yürütüldüğünü belirten Tekin, 2014 ile 2016 eğitim öğretim süreci arasında yatırım masrafları hariç olmak üzere Suriyeli öğrenciler için yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında harcama yapıldığını söyledi.