Ankara Hacı Bayram Veli Üniversi, İslami Dönem Türk edebiyatının ilk eseri olarak bilinen Kutadgu Bilig’in yazılışının 950. yılı anısına düzenlenen bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. “Yazılışının 950. Yılı Anısına Uluslararası Kutadgu Bilig ve Türk Dünyası Sempozyumu”na 10 ülkeden 100’ün üzerinde akademisyen katıldı. Sempozyumun açılış törenine Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Fevzi Ersoy, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa YILDIZ, Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Karabudak ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Kutadgu Bilig’in kıymetini bilmiyoruz”
Programda konuşan, Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Tekin, destekleyen kuruluşlarla birlikte sempozyumun el birliğiyle organize edildiğini söyledi. Bu sempozyumun düzenlenmesinde çok ısrarcı olduğunu ifade eden Rektör Tekin, “Türkiye’de Kutadgu Bilig’in tanınırlık düzeyinin kitabın müellifine de hafif bir saygı eksikliği olduğunun farkına vardım” şeklinde konuştu. Rektör Tekin, Kutadgu Bilig ile ilgili çalışmaların hak ettiği düzeyde olmadığına dikkat çekerek, “Kutadgu Bilig, çok zengin bir referans kaynağı ama kadrini, kıymetini bilmiyoruz. Öğrencilerimize yalnızca Batılı kaynaklar okutmak bir eksiklik” dedi. Rektör Tekin, “Edebiyatçılar bu eserlerin hakkını belki veriyor ama siyaset bilimi, kamu yönetimi ve hukuk gibi alanlarda çalışanların daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Türkiye’de Yusuf Has Hacip ile ilgili olarak, en azından Siyaset Bilimi’nde yeterli çalışma yapılmadığına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Makyevelli ile Yusuf Has Hacip’in yazdıkları metinler arasındaki bakış farkının üzerinde duran Prof. Dr. Tekin, Kutadgu Bilig’in muadil eserlerden çok daha nitelikli olduğunu söyledi. Bu tür siyasetnamelerin, “Devlet ve iktidar nasıl meşruiyet kazanır” ve “İnsanlar neden iktidara itaat etmeli” şeklindeki en temel iki meselesi bulunduğunu vurgulayan Rektör Tekin, Kutadgu Bilig’in bu yönünün yanı sıra sempozyumda çok daha farklı yönleriyle ele alınacağına inandığını ifade etti. “Dünyada bugün bir egemen literatür var. Bu literatüre kendi değerlerimizi ekleyemezsek, kendi değerlerimizin zamanla kaybolduğunu göreceğiz. Kutadgu Bilig ile alakamız umarım yalnız UNESCO’nun 2019’u Kutadgu Bilig yılı ilan etmesiyle sınırlı kalmaz, bundan sonra da aynı şekilde devam eder” şeklinde konuşan Rektör Tekin, Kutadgu Bilig’de geçen hükümdara öğütlerden örnekler verdi. “Biz üniversite olarak sosyal bilimler alanında Türkiye’nin yeni sesi olarak ilerliyoruz, bu yolda çalışıyoruz. Kutadgu Biligleri unutturmayacağımızı taahhüt ediyoruz” diyen Tekin, sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan, emek veren, bildiri sunan ve dinleyici olarak katılan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere de, Edebiyat Fakültesi’nin akademik çalışmalardaki öncü rolüne ve Türk dünyası ile yapılan ortak çalışmalara dikkat çekti. Dekan Ağıldere, “Son yıllarda büyük ivme kazanan ülkemiz ve Türk Dünyası siyasi, ekonomik, sosyokültürel ve akademik ilişkileriyle uyumlu olarak Üniversitemiz ve Fakültelerimiz nitelikli ve etkin uluslararası iş birliği ve projelere imza atmaktadır” dedi. “Fakültemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümümüz yürütücülüğünde gerçekleşen ‘Uluslararası Kutadgu Bilig ve Türk Dünyası Sempozyumu’nun 10 farklı ülkeden 100’ün üzerinde akademisyenin katılmasının memnuniyetini yaşıyoruz” şeklinde konuşan Dekan Ağıldere, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sempozyumun çok sayıda bilim insanına ve öğrenciye hitap edecek olması sebebi ile de üniversite-toplum ve uluslararası iş birliğine katkı sağlayacağına inancımız tamdır.”
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Kirişçioğlu da, “Kutadgu Bilig, her ilim adamını ilgilendirecek muhteviyata sahiptir. Bu eser sosyal tarihe yönelik önemli bir çalışma olarak değerlendirilebilir” dedi. Prof. Dr. Kirişçioğlu, sempozyumun hazırlanmasına katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Sempozyumda, Kutadgu Bilig ve Türk Dünyası teması edebiyat, dil, kültür/siyaset bilimi alt başlıkları altında ele alındı. Bu kapsamda 26 toplam 26 oturumda; Kutadgu Bilig ve Karahanlı Dönemi Eserleri, Tarih Boyunca Türk Dili, Yaşayan Türk Lehçeleri, Tarihî ve Yaşayan Türk Lehçelerinin Karşılaştırmalı Söz Varlığı, Kutadgu Bilig ve Kültürel değerler, Dönemin sosyal hayatı, tarihi ve bugüne yansımaları, Kutadgu Bilig ve Siyaset Bilimi ve Dönemin Hukuk, İktisat, Kamu Yönetimi ve benzeri açıdan değerlendirmesi alt başlıklarında bildiriler sunuldu.
Sempozyuma, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, TÜRKSOY, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Altındağ Belediyesi de destek verdi.